Ruisleipä on suomalaisten suosikkiruoka
Suomalaiset pitävät ruisleivästä. Kuva. Pixabay -kuvapalvelu. |
Ruisleipä on valittu Suomen
kansallisruoaksi, kertoo Suomi 100 Finland –nettisivusto. Suomessa
järjestettiin viime syksynä kansanäänestys kansallisruoasta, johon osallistui lähes
viisikymmentätuhatta äänestäjää.
Ruisleipä keräsi kymmenentuhatta
ääntä. Se oli alle 30-vuotiaiden ylivoimainen suosikki. Nuoret pitivät myös
karjalanpiirakasta. Yli 60-vuotiaat äänestivät innokkaasti myös karjalanpaistia
ja silakoita muusilla.
Jälkiruuista eniten ääniä sai
mustikkapiirakka.
Kahdeksan eniten ääniä
saanutta ruokaa ovat ruisleipä, karjalanpaisti, karjalanpiirakka, paistetut
muikut/silakat ja muusi, hernekeitto, mustikkapiirakka, kalakeitto ja mämmi.
Ehdolla suosikkiruuiksi olivat myös
pitsa, viili, graavi kala ja maksalaatikko.
Ruista on leivottu Suomessa rautakaudelta lähtien ja siitä on tullut suomlaisuuden symboli, jota ikävöidään ulkomailla.
Ruisleivän muoto vaihtelee eri puolella Suomea. Itä-Suomessa on leivottu kookkaita, pyöreitä ja paksuja limppuja. Perinteinen länsisuomalainen ruisleipä on ohut. Keskellä leipää leipuri jätti ripustusreiän. Leipiä säilytettiin katonrajaan kiinnitetyissä vartaissa. Kuivatettuja leipiä syötiin pitkiä aikoja.
Ruista on leivottu Suomessa rautakaudelta lähtien ja siitä on tullut suomlaisuuden symboli, jota ikävöidään ulkomailla.
Ruisleivän muoto vaihtelee eri puolella Suomea. Itä-Suomessa on leivottu kookkaita, pyöreitä ja paksuja limppuja. Perinteinen länsisuomalainen ruisleipä on ohut. Keskellä leipää leipuri jätti ripustusreiän. Leipiä säilytettiin katonrajaan kiinnitetyissä vartaissa. Kuivatettuja leipiä syötiin pitkiä aikoja.
Kansallisruokaäänestyksen
järjestivät ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa-
ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry:n ja maa- ja
metsätalousministeriön kanssa.
Kommentit
Lähetä kommentti