Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen




Haikarapariskunta pesimäpuuhissa Virossa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
 Kun Virossa ajelee autolla, vastaan tulee metsiä, peltoja ja paljon koskematonta luontoa. Välissä on pieniä kyliä, ja silloin tällöin silmiin osuu joku hylätty kolhoosi muistona Viron Neuvostoajoista.
Reiteillä on myös paljon lintuja. Toisinaan voi bongata kurjen, mutta Virossa mantereen puolella lentelee  ennen muuta paljon haikaroita. Niiden bongaaminen on hauskaa. Joskus olen laskenut parin sadan kilometrin automatkalla pari sataa kattohaikaraa.
Ne kävelevät pelloilla sammakkojahdissa tai pariskunnat majailevat pesässä sähkötolpan nokassa ruokkimassa poikasiaan.

Risumajat ovat hauskan näköisiä, koska haikara ei ole viimeisen päälle järjestystä rakastava lintu. Se jatkaa pesän rakennustaan, kun se palaa talven vietosta Afrikan lämmöstä. Useimmat Viroon palaavat kattohaikarat talvehtivat Egyptissä. Sama risupesä kelpaa haikarapariskunnan kodiksi vuosien ajaksi.
Virolaiset lintuharrastajat ovat kiinnostuneita haikaroiden reiteistä. Osa linnuista rengastetaan ja varustetaan gsp-paikantimella. Niiden reittejä voi seurata netistä. (https://www.eenet.ee/EENet/kaamerad)
Ruuanhakumatkalla.

Kattohaikara on kookas kahlaaja, jolla on punaiset jalat ja nokka. Höyhenpeite on muuten valkoinen, mutta siipisulat ovat mustat. Maassa liikkuessaan haikara astelee hitaasti ja arvokkaasta. Kun se pyrähtää lentoon, kaula pysyy suorana. Painoa haikaralle kertyy kahdesta neljään kiloa.

Ruuaksi haikaralle kelpaavat jyrsijät, madot, toukat, matelijat ja sammakot. Viime vuosina uutisissa on kerrottu, että haikarat ovat käyneet Euroopassa myös jäteastioissa lojuvan roskaruuan kimppuun.
Pesän kattohaikara rakentaa katoille, torneihin, savupiippuihin, puhelinpylväsiin tai muureihin. Lintu käyttää hyväkseen ihmisen rakentamia korkeita paikkoja.

Haikara munii huhti-toukokuussa keskimäärin neljä munaa. Hautominen kestää runsaan kuukauden. Poikaset oppivat lentämään noin kahden kuukauden ikäisinä.
Kattohaikarat elävät noin kaksikymmentäviisi vuotta. Virossa on seurattu yli 30-vuotiaan rengastetun kattohaikaran reittejä. Se hankki poikasia vielä 32-vuotiaana.

Virossa kattohaikaroita elää kesäisin joidenkin arvioiden mukaan viitisen tuhatta. Jotkut linnut lentävät Suomeen saakka, vaikka haikara ei mielellään ylitä Itämerta.
Viime kesänä Koskella seurattiin haikarapariskuntaa, joka asettui asumaan keinotekoiseen pesään. Pariskunnalle syntyi kaksi poikasta, Kinttu ja Kontti. Ne kuoriutuivat juhannuksena. Elokuun lopussa uutisoitiin, että Kinttu oli kuollut ja Kontti jäi yksin.

Kansanperinteessä haikaran uskotaan tuottavan onnea. Sekä Virossa että Suomessa haikara on tuonut perheille lapsia. Virossa se ei ole kuitenkaan ainoa lapsen tuoja. Kalastajakylissä lapset on tuotu meren rannalle suuren kiven taa, josta onnelliset vanhemmat ovat saaneet noutaa vauvan.
Kurki lentelee Virossa.

Kommentit

  1. Ihanat kattohaikarakuvat! Toivotaan, että Koski TL:n haikarat palaavat meitä ilahduttamaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus