Venetsian uhanalainen aatelisto - Jaakko Heikkilän tyylikkäät valokuvat johdattavat aateliston suljettuun elämään

Koirakin poseeraa aateliskodissa.
 Maailmassa on uhanalaisia kasveja ja eläimiä, mutta että ihmisiäkin. Eikä kyse ole eristäytyneitä elävistä alkuperäiskansoista vaan rikkaista aatelissukujen jälkeläisistä.
"Todellinen aateluus on katoamassa. Jos haluat tehdä jotain aateluudesta, voin auttaa sinua", Dott Garo Dermidjian sanoi valokuvaaja Jaakko Heikkilälle vuonna 2005.

Kuvaaja otti haasteen vastaan. Projekti jatkui kymmenen vuotta. Heikkilä pääsi palatseihin, joihin 27 miljoonaa Venetsissa vuosittain vierailevaa matkailijaa ei pääse.
Kamera teki työtään. Nyt kuvia näkee valokuvakirjassa Veden kätkemiä huoneita - Rooms Hidden by the Water ja Kansallismuseon näyttelyssä.

Aatelisperheet ja –suvut hallitsivat Venetsiaa 500-luvulta 1700-luvun lopulle saakka. Venetsialainen aatelisto ei aina omistanut maata eikä korostanut arvoaan nimeen liitettävillä etuliitteillä. Palatsit olivat heidän valtansa symboleja. Aateliston kulta-aikana aristokratiaan kuului viisi prosenttia väestöstä. Aatelismiehet palvelivat valtion päämiestä eli dogea. Valtaa käytti suuri neuvosto, jonka jäseniä aatelismiehet olivat. Varallisuutensa aateliset hankkivat kaupankäynnillä.
Kansallismuseo tarjoaa näyttelylle hyvät tilat.

Nykyaateliin Venetsiassa kuuluu enää muutamia sukuja. Kurkistaminen rikkaiden palatseihin valokuvien avulla on matka menneisyyteen ja aristokratian suosimiin sisustustyyleihin. 
 Heikkilän kuvissa näkyy myös kannanotto aatelisten elämän sisältöön. Se näyttää yksinäiseltä ja tyhjältä. Rikkaat ihmiset makaavat divaaneilla tai poseeraavat. Heillä ei ole kontaktia toisiin ihmisiin. Palatsissa koirakin osaa poseerata. Elämä puuttuu jopa kalatorilta. 

Tästä puhuu myös paroni Alberto Franchet.
"Tämän päivän rikkaus on kovaa ja julmaa. Sillä ei ole kontaktia tavalliseen elämään", Heikkilä siteeraa Franchetia kirjansa esipuheessa.

Kaupunkina Venetsia on kuin joskus vedesta noussut kaunotar, jossa näkyy rapistumisen merkit. Heikkilän kamera tallentaa kanavissa keinuvan veden ja niihin heijastuvat talot, jotka hajoavat veden pyörteissä ja kasvavat uusiksi muodoiksi. Ne tarjoavat lisäannoksen estetiikkaa upealle ja tyylikkäästi ripustetulle näyttelylle.

Veden kätkemiä huoneita -näyttely Kansallismuseossa 28. elokuuta saakka.
Aateliskoti Jaakko Heikkilän kameran läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus