Udmurtiassa matkailijaa kohdellaan kuin presidenttiä - Suomi-Venäjä-seura vie matkailijat rengeiksi ja piioiksi euroviisumummojen maisemiin
Maisema Udmurtiassa. Kuva Pixabay. |
Tekisikö mieli paiskia
pellolla töitä jossakin jumalan selän takana Ural-vuoren juurella? Palkkaa ei
kerry, mutta kokemuksia sitäkin enemmän. Kuulostaa eksoottiselta ja varmasti
onkin.
Suomi-Venäjä-seuran matkatoimisto VenäjänMatkat on
laajentanut matkatarjontaansa niin, että tuttujen Pietarin ja Moskovan lisäksi
voi kokea jotain hyvin erikoista. Matkat suuntautuvat yhä kauemmaksi. Ensi
kesänä pääsee piika- ja renkimatkalle Udmurtiaan.
Hetkinen, Udmurtia. Aivan,
alue on tunnettu Udmurtian laulavista mummoista. Buranovskije Babushki –ryhmä
riemastutti euroviisuyleisöä vuonna 2013.
Mutta nyt pääsee
tutkimaan mummojen kotimaisemia ja haistelemaan maaseudun multaa Udmurtiaan Sharkanin
piiriin Zar-Vishurin kylässä.
Kuva: Suomi-Venäjä-seura |
Matkanjärjestäjä Riku Savonen Suomi-Venäjä-seurasta vastaa, miksi ihmeessä Udmurtiaan kannattaa matkustaa.
Mistä löytyi idea järjestää renki- ja piikamatka Udmurtiaan?
"Suomalais-ugrilaisten projektiemme kautta meillä on pitkät yhteydet Udmurtiaan, jossa puhutaan suomensukuista udmurtin kieltä. Projekteissa olen päässyt vierailemaan myös kylissä ja huomannut, että niissä elämä on kaikkein aidointa ja vieraanvaraisinta. Pikku hiljaa kokeilujen kautta on kehittynyt malleja kylämatkailuun."
Monesko renki- ja piikamatka tämä on?
"Nykymuodossa vasta toinen, mutta kylissä on vierailtu myös muilla Udmurtia matkoilla, joita on tehty viisi vuodesta 2013 alkaen. Udmurtian lisäksi olemme matkustaneet Mordvaan ja tänä vuonna myös Komi-Permjakiaan."
Millaisia kokemuksia on aikaisemmilta matkoilta?
"Vieraanvaraisuus ja kylien eloisuus ovat jääneet päällimmäisenä mieleen. Mielikuvat kylistä ovat muuttuneet. Lähtiessä kuvitelma on ehkä ollut askeettisesta ja apaattisesta kyläyhteisöstä, mutta pirskahteleva elämänilo ja halu tutustua suomalaisiin on jäänyt kaikille mieliin. Kukaan ei ole valittanut ulkohuusseista tai kuoppaisista teistä, vaan palaute on ollut vain positiivista. Joillekin maalaiselämä on nostanut mieleen muistoja omasta lapsuudesta."
Mitä perillä tehdään?
"Perillä tutustutaan kylään, sen asukkaisiin ja askareisiin. Majoittuminen tapahtuu perheissä, joten etenkin isäntäperheen elämä käy tutuksi. Viikon aikana tutustutaan eläintenhoitoon, mehiläistarhaukseen, kasvimaan hoitoon, ruuanlaittoon ja paikallisiin erikoisuuksiin, kuten kumyska-lehmusviinan vamistukseen. Kylän ulkopuolelle tehdään pieniä retkiä, esimerkiksi euroviisumummojen kotikylään, Buranovoon."
Miten kyläläiset suhtautuvat matkalaisiin?
"Kylissä on käynyt hyvin vähän ulkomaalaisia, joten vieraita kohdellaan kuin presidenttiä. Kyläläiset ovat kiinnostuneita vieraista ja isäntäperheiksi valikoituneille ollaan jopa hiukan kateellisia. Olen kuullut tarinan, että yhdelle suomalaiselle täysin vieras kyläläinen oli tuonut lahjaksi kanin. Illalla suomalaiset valmistivat kyläläisille kanikeittoa."
Miten siellä asutaan?
"Perheissä. Udmurttikylissä talot ovat vierekkäin, mutta yleensä jokaisella talolla on oma piha, kasvimaa ja mahdollisesti sauna pihassa. Talot ovat usein kaksikerroksisia hirsitaloja. Vessa on useimmiten ulkohuussi ja vesi haetaan usein kaivosta, mutta nykyaikaisia mukavuuksiakin on joissakin taloissa."
Millaista ruokaa siellä tarjotaan?
"Maalaisruokaa. Kylissä venäläinen ja udmurttikeittiö sekoittuvat luontevasti. Udmurttikeittiöön kuuluvat esimerkiksi pyöreät, leivinuunissa paistettavat perepetshi-piirakat, taban-letut ja shangi-piiraat. Pääosa ruuasta on lähiruokaa. Heinäkuun loppupuolella vihannekset kypsyvät, marjat, hedelmät ja sienetkin tulevat ihan lähialueilta. Tuoreita munia ja lihaa omasta kylästä on myös tarjolla."
Entä, jos ei jaksa tehdä maataloustöitä?
"Nitshego strashnogo, ei haittaa mitään. Venäjällä vieraan ei kuuluisikaan tehdä työtä, joten renki- ja piika-ajatus on isännillekin uusi. Saa siis lepäillä laakereillaan ja katsella ympärilleen, mutta yhdessä tekemällä kulttuurivaihto toteutuu parhaiten."
Millaisia illanviettoja on kyläläisten kanssa?
"Ohjelmaa riittää ja syntyy spontaanisti. Juttuseuraa on halutessa iltamyöhään asti. Ohjelmaan kuuluu myös yhteinen illanvietto kylätalolla. Udmurttikansanpukujakin näissä tilaisuuksissa nähdään ja puheita pidetään. Jos joltakin suomalaiselta irtoaa laulu, runo tai puhe, sitä arvostetaan. Kielitaitokin kehittyy. Olen kuullut, että matkan lopussa täysin kielitaidottomat ihmiset ovat pitäneet puheita selvällä venäjän kielellä."
Suomi-Venäjä-seuran renki- ja piikamatka Udmurtiaan järjestetään 21.7- 31.7. Lisätiedot Suomi-Venäjä-seura ja VenäjänMatkat http://venajanmatkat.com/
Kommentit
Lähetä kommentti