"Tämä on kuin sotaväki, pojat haluaa, että joku komentaa", nauraa Aikamiesten johtaja Märt Ratassepp - Kuoron kuuluisuus alkoi Iltatuulen viestistä


Aikamiehet harjoituksissa.
Kuka muistaakaan Iltatuulen viestin? Se pysytteli Yleisradion suosituimpien laulujen listalla runsaat puolitoista vuotta 1960-luvun lopussa. Se ihana, se karmea laulu. Iltatuulen viesti jakoi huippuaikanaan mielipiteet jyrkästi.

Nyt kun laulua kuuntelee Youtubesta, voi vain ihailla, miten komeasti miesten äänet sointuvat yhteen. Iltatuulen viesti teki tunnetuksi Aikamiehet-lauluyhtyeen, joka on edelleen hyvissä voimissa ja järjestää vuosittain lukuisia konsertteja.

”Aikamiehet koottiin vuonna 1964 levyttämään Iltatuulen viestiä. Siihen tuli laulajia Työväen mieskuorosta ja muista kuoroista. Laulu levytettiin kerta otolla Kirjan talolla. Levytystä johti George de Godzinsky”, Kuoron nykyinen johtaja Märt Ratassepp kertoo.

Levytyksen jälkeen  laulajat palasivat omiin kuoroihinsa, ja Aikamiehet-lauluyhtye eli hiljaiseloa muutaman vuoden. Kun Iltatuulen viesti alkoi soida radiossa, yhtye koottiin taas ja se on toiminut virkeästi siitä lähtien.

Viisikymmenvuotisjuhliaan Aikamiehet vietti 2014. Silloin julkaistiin myös juhlakirja Iltatuulen viesti, Aikamiehet 50 vuotta 1964-2014, jonka toimitti Reijo Ikävalko.

Virolainen Märt Ratassepp on johtanut kuoroa vuodesta 1990 lähtien. Tallinnassa syntyneen Ratasseppin päätyminen Suomeen ja Aikamiesten johtajaksi oli silkkaa sattumaa.

Hänen isänsä, kuoronjohtaja Valdo Ratassepp oli vakavasti sairas. Helsinkiläinen Lions Club –osasto lähetti Ratasseppille sellaisia lääkkeitä, joita ei Neuvostoliittoon kuuluneessa Virossa saanut.
”Isä mietti, miten hän voisi kiittää lääkkeitä tuonutta ystävää. Hän päätti kutsua kaverin Tallinnan laulujuhlille vuonna 1990 ja majoittaa hänet kotiinsa.”

Laulujuhlilla oli myös Helsingin uuden yhteiskoulun rehtori. Miehet törmäsivät laulujuhlilla toisiinsa.
”Rehtori kertoi isän ystävälle, että  hän oli tullut etsimään Virosta musiikinopettajaa kouluunsa, koska paikka oli auki. Isän ystävä vastasi, että hän majoittuu juuri perheessä, jossa on musiikinopettaja.”

Märt Ratassepp kutsuttiin Suomeen opettajaksi. Hän suunnitteli olevansa täällä vuoden, mutta nyt on meneillään jo 28. vuosi. Heti koulun alettua hän ryhtyi johtamaan myös Aikamiehiä ja toista mieskuoroa, Mestarilaulajia.

Märt Ratassepp johtaa äänenavausta. Kuvat Sirpa Pääkkönen
Ratasseppillä on vahva musiikkitausta Tallinnassa. Hän opiskeli musiikkilukiossa ja Musiikkiakatemiassa ja valmistui säveltäjäksi ja musiikin teorian opettajaksi.
Kuoroissa hän lauloi pikkupojasta saakka. Molemmat vanhemmat olivat kuoronjohtajia ja Märt Ratasseppin setä Arvo Ratassepp kuului Viron laulujuhlien ylimpään johtoon heti Gustav Ernesaksin oikeana kätenä.
”Virossa osallistuin aina laulujuhlille.”

Ratassepp johti jo Virossa kuoroja, mutta mieskuorojen johtamisen hän aloitti Suomessa. Kuorossa laulaminen vaatii laulajalta sitoutumista, sillä laulut ja stemmat pitää osata ulkoa.
” Kuorossa pitää olla kurinalaisuutta. Tämä on kuin sotaväki. Laulajat kaipaavat, että joku komentaa ja paimentaa heitä”, Ratassepp nauraa.

Aikamiesten ohjelmistossa on viihdemusiikkia, joululauluja, hengellisiä lauluja ja perinteistä mieskuoromusiikkia. Ratassepp arvio, että repertuaarissa on jopa 300-400 laulua, joista toki vain osaa lauletaan kerralla.

Aikamiesten laulajat ovat kaikki harrastajia, mutta heillä on takanaan monipuolinen kuorotausta.
”Pystymetsästä tähän kuoroon ei tulla.”

Kuorossa on kuusi laulajaa neljässä eri stemmassa ja muutama päälle, yhteensä 26 laulajaa.. Kun kokoonpano on melko pieni, jokaisen on kannettava vastuu äänestään. Ryhmässä on hyvä henki, joka näkyy myös harjoituksissa. Lauluun panostetaan voimakkaasti ja miesten äänet soivat vahvoina ja harmonisina.
”Kuoro on paikka, jossa ihmiset ovat tasa-arvoisia. Ei ole väliä, oletko työtön, eläkeläinen tai johtaja. Kuorossa kaikki ovat laulajia.”

Joulukuun alussa alkaa joululaulukiertue. Sitä ennen Aikamiehet ehtii vierailla muun muassa Porissa.


Joulukonsertteja: Kallion kirkko 1. joulukuuta klo 18, Laajasalon kirkko 3. joulukuuta klo 18, Tapiolan kirkko 10. joulukuuta klo 15 ja Malmin kirkko 17. joulukuuta klo 18.
www.aikamiehet.fi

Iltatuulen viesti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus