Kansanviisautta Kiasman täydeltä - Grayson Perryn teokset pursuavat tarinoita perhedraamoista politiikkaan


Sirpa Pääkkönenj, teksti ja kuvat
Kiasmalla lienee hitti Grayson Perryn näyttelyssä. Ainakin sunnuntaina väkeä oli niin, ettei sekaan meinannut mahtua.

Perryn työt ovat jännittävällä tavalla hauskoja ja traagisia, houkuttelevia ja luotaantyöntäviä, taitavia ja kömpelöitä.

Ennen kaikkia niissä on loputon määrä tarinoita. Niissä vilahtavat brittiläinen lähiöelämä, politiikka, maailman historia, transsukupuolisuus, perhedraamat, uskonto, mainoskuvat ja jopa sadomasokistinen seksi.  Kuvissa seikkailee taiteilijan transvestiittinen alter ego, Claire. Ihminen voi olla yhtä aikaa mies ja nainen. Taiteilija kuvaa ihmistä myös avaamalla näkymän ihon alle. Siellä pursuaa suolia.

Myös lapsuuden nallekarhu, Alan Measles esiintyy monissa teoksissa. Se pääsee muun muassa ajelemaan lasten lelua muistuttavalla moottoripyörällä.

Kriittistä kuvastoa on mukana kuuden ison seinävaatteen sarjassa, jossa taiteilija kuvaa Britannian luokkaeroja.

Tulkintaa voivat auttaa monien teosten tekstinpätkät. Lazy Bitch, Grey roots, Mall clone, Live life now and act with love.


Materiaalivalinnat ovat kiinnostavia. Taiteilija kertoo tarinoitaan keraamisissa ruukuissa ja suurissa kuvakudoksissa. Hän tekee myös taidegrafiikkaa ja pronssiveistoksia.

Näyttelyn nimenä on Kansanviisautta. Kansanviisaudet ovat uskomuksia, jotka kulkevat suusta suuhun sukupolvelta toiselle. Taiteilijan mukaan uskomukset eivät ole rationaalisia eikä tieteellisesti todistettuja, mutta niissä piilee usein totuuden siemen.

Omaelämänkerallisuus on mukana vaatteita myöten. Esillä on kaapistaulostulomekko ja satiinimekko johon Perry pukeutui vastaanottaessaan Turner Prize -palkinnon vuonna 2003.

Grayson Perryn näyttely Kansanviisautta on esillä Kiasmassa 2. syyskuuta saakka. 

Seuraa blogia Taidetta, tarinoita, journalismia. 








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus