Orhan Pamuk: Kirjoitan liikuttaakseni ihmisten sydämiä - nobelisti vieraili Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla

Orhan Pamuk Helsinki Lit -festivaalilla. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali huipentui komeasti turkkilaisen kirjailijan, nobelisti Orhan Pamukin esiintymiseen Savoy-teatterissa lauantaina.
Kolmatta kertaa suomessa vieraillut Pamuk kertoi romaanistaan Kummallinen mieleni (Tammi, suom. Tuula Kojo). Pamukia haastatteli kirjailija, toimittaja Heikki Aittokoski.

Kummallinen mieleni kertoo Mevlutista, joka muuttaa Turkin köyhältä maaseudulta 1960-luvun lopussa Istanbuliin auttamaan jogorttia ja bozaa myyvää isäänsä. Mevlutin elämää seurataan vuoteen 2012 saakka.
Mevlut elää Istanbulin köyhissä kortteleissa katukauppiaana. Hänesta kasvaa tavallinen mies, joka eroaa muista kummallisen mielensä takia.

Nobelisti jakoi nimikirjoituksia. Taustalla Heikki Aittokoski
"Kun olin teini, ystäväni sanoi minulle, että sinulla on kummallinen mieli. Asia jäi mieleeni ja päätin kirjoittaa aiheesta kirjan. Se toteutui monta vuosikymmentä myöhemmin", Pamuk kertoo.

Romaanissaan Pamuk astuu hyvin tuntemansa keskiluokkaisen elämänpiirin ulkopuolelle.
"Ajattelin, että olen kirjoittanut tarpeeksi keskiluokasta. Halusin kirjoittaa realistisen romaanin alemmasta luokasta, jonka elämä, uskonto ja koulutus ovat toisenlaisia kuin minulla. Identifioin erilaisen ihmisen ja sen luominen oli kiinnostavaa, salaperäistä ja kaunista."

Oppiakseen tuntemaan köyhien ihmisten elämää ja maansa historiaa Pamuk teki taustatyötä. Hänen apunaan oli myös opiskelijoita.
"Keskustelin ihmisten kanssa kokkaamisesta, tiskaamisesta ja keittiötöistä saadakseni selville, miten he tekevät kotitöitä. Puhuin asioista, joita omassa perheessäni hoitaa vaimoni."

Romaanista kasvoi myös kuvaus Istanbulin kehityksestä nykyaikaan. Romaani tallensi nostalgiaa, josta turkkilaiset voivat nähdä maansa muutoksen. Se näkyy muun muassa siinä, miten arkiset esineet, esimerkiksi jogurttipurkit ovat muuttuneet.

Pamuk rajaa sanoman tai viestin välittämisen pois romaanistaan.
"En kirjoita yhtä viestiä, vaan tarjoan useita erilaisia näkökulmia. En kehota lukijaa toimimaan kuten  päähenkilöni. Toivon, että romaani avaa mahdollisuuden monenlaisiin tulkintoihin."
Heikki Aittokoski muistutti Turkin kokemista poliittisista turbulensseista. Kaikkia asioita ei voi Turkissa sanoa ääneen.
"Jos myyt ruokaa, joudut välttämään politiikkaa pitääksesi asiakkaat", Pamuk sanoi.

Ihmisillä on kuitenkin virallisia ja epävirallisia mielipiteitä. Sananvapaus on kirjailijalle tärkeää.
"Kirjailijoita joutuu vankilaan, koska he arvostelevat vallanpitäjiä. Elän maassa, jossa kirjailijoita on aina istunut vankilassa."

Pamukin äänessä kuului kuitenkin myös optimismia. Hänen mukaansa ihmiset osaavat sanoa ei.
"Ongelma on se, että oppositio on hajallaan. Monet oppositioon kuuluvat ihmiset eivät pidä toisistaan."

Pamuk tiivisti lopuksi syyn, miksi hän kirjoittaa.
"Haluan liikuttaa niiden ihmisten sydämiä, joiden kanssa asun samassa maassa."
Ja vielä: Kummallinen mieleni -romaanin päähenkilössä on ripaus Pamukia itseään.
"Se näkyy tavassa, miten hän liikkuu, aistii asioita ja ajattelee."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus