Saari täynnä rauhaa ja kauneutta - valokuvanäyttely Kizhin saaren kirkoista ja karjalaistaloista on esillä Laihian kirjastossa

Pääkirkot näkyvät kauas.
Reilun tunnin kantosiipialusmatkan jälkeen Petroskoista eteen avautuu historiallisten puukirkkojen ja karjalaistalojen kaunis saari. Se on Kizhin museosaari Venäjän Karjalassa keskellä kaunista Äänisjärveä.

Matkustin saarelle ystävättäreni kanssa elokuussa 2015.  Saarelta ottamani valokuvat ovat kiertäneet kolmessa näyttelyssä: viime syksynä Karjalatalossa Helsingissä, helmikuussa synnyinpitäjäni Ylistaron kirjastossa ja nyt toukokuussa Laihian kirjastossa.

Kizhin saarella on monta mieleenpainuvaa asiaa.

Kristuksen kirkastumisen kirkossa on 22 kupolia.
Vaikutuksen tekee rauha. Saarella käy paljon matkailijoita, mutta sen olemukseen kuuluu hiljaisuus.
Järjestyssäännöt kieltävät ruokien ja juomien viemisen alueelle. Siellä ei saa polttaa tupakkaa, eikä metelöidä.

Vaikutuksen tekee myös koko. Saari on kuin hajanaisesti rakennettu kylä, jossa pellot, kummut ja metsät jatkuvat talojen takana.

Vaikutuksen tekevät rakennukset. Niitä on siirretty alueelle muualta Venäjän Karjalasta ja monella talolla on ikää monta sataa vuotta. Saaren sydän ja maamerkki, Kristuksen kirkastumisen kirkko (Preobrazenie) rakennettiin 1700-luvun alussa. Komeaan puukirkkoon ei ole lyöty yhtään rautanaulaa. Vieraillessani saarella elokuussa 2015 osa kirkosta oli rakennustelineiden alla. Remontti alkoi jo vuonna 1980. Yhä se oli kesken.
Käsityönäytös

Vaikutuksen tekivät myös työnäytökset. Kansanasuihin pukeutuneet naiset solmivat pelloilla lyhteitä ja lapset kirmaavat jaloissa. Taloissa naiset louskuttavat kangaspuita, kutovat sukkia ja punovat helminauhoja. Miehet veistävät veneitä ja puuleluja tai nikkaroivat tuohesta rasioita ja reppuja.

Neljä kertaa tunnissa Mikaelin tsasounasta kajahtaa lyhyt kellokonsertti, joka leviää hetkeksi ympäri saarta. Hevosvankkurit kolisevat kylän raiteilla kuin ennen muinoin.

Ulkoilmamuseossa on lähes 90 rakennusta ja 40 000 esinettä, jotka kertovat karjalaisten, venäläisten ja vepsäläisten elämästä. Ikoneita on yli viisisataa kirkoissa, tsasounissa ja kodeissa.

Näyttelyssä mukana on myös Tuuli Salmisen kirjoittamia runoja. 

Kizhi - puukirkkojen ja karjalaistalojen saari -näyttely on esillä Laihian kirjastossa 26. toukokuuta saakka. Näyttelyn järjestävät Laihian Karjalaiset ry ja Laihian kirjasto.



Ikoneita on lähes 500.

Työnäytös pellolla. Kuvat Sirpa Pääkkönen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus