Kalastajien pieni valkoinen kappeli katsoo merelle Puerto de la Cruzissa Teneriffalla


San Telmon kappeli Puerto de la Cruzissa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Ensimmäinen vaikutelma Puerto de la Cruzista Teneriffalla on hyvin sympaattinen. Aallot tyrskivät Atlantista kohovia mustia laavakiviä vasten. Ihmiset makoilevat tummanharmaalla laavahiekalla auringon alla tai surffaavat meressä vaahtopäisten aaltojen harjalla.
Palmut levittävät varjoaan pienillä kävelyteillä ja lintujen sirkutus täyttää korvat. Satama on hyvin pieni. Joskus se oli tärkeä keskus, jonne laivat purjehtivat Atlantin yli.
 Kolumbus pysähtyi satamassa etsiessään meritietä Intiaan 1400-luvulla, mutta päätyessään Amerikkaan. Nyt Puerto de la Cruzin sataman ovat valloittaneet matkailijat, joita Teneriffan ikuiseen kevääseen ja 25 asteen lämpöön saapuu viisi miljoonaa vuodessa.

Sataman lähellä on Plaza de Europa –aukio ja sen takana levittäytyvät värikkäät 1700- ja 1800-luvun talot, joissa on upeita parvekkeita, ikkunoita ja sisäänkäyntejä. Talot hohtavat meren sinisinä, vadelman  punaisina ja okran keltaisina.

Plaza de Europan lähellä on myös pieni soma kappeli, joka kohoaa kalliolla yksi seinä kohti Atlanttia. Valkoiseksi kalkitun San Telmon kappelin perustivat kalastajat. Se on omistettu merimiesten suojelupyhimykselle.
San Telmon kappeli sisältä.


Kappelin rakentaminen alkoi vuonna 1626. Sen viereen rakennettiin dominikaaninen luostari, mutta molemmat tuhoutuivat suuressa tulipalossa 1778. Merimiehet rakensivat kappelin uudelleen 1780.
Sisällä pienessä kappelissa on puiset penkkirivit, kynttilät palavat ja joulun ajan kunniaksi sinne on tuotu seimi. Siellä on pyhää Telmoa esittävä veistos ja alttaritaulu vuodelta 1783.

Tulva pyyhkäisi Teneriffan pohjoisosien yli vuonna 1826 ja aiheutti suurta tuhoa saarella. Kappelin lattialla on muistomerkki tulvan uhreille. Myös kappeli kärsi vesivahingoista. Sen korjaaminen aloitettiin vasta 1880.

1960-luvulla kappeliin ihastuivat saksalaiset matkailijat ja siellä alettiin pitää palveluksia saksaksi. Nykyisen ulkonäkönsä kappeli sai saksalaisen arkkitehdin Fred Hellwigin suunnitelmista. Kappeli remontoitiin vanhoja rakenteita kunnioittaen.
Päivisin ovet ovat avoinna ja kappelissa piipahtaa matkailijoita. Kappelin ympärillä on pieni puutarha, josta avautuu upea näkymä merelle.
Talot saavat iloisia värejä Puerto de la Cruzissa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus