La Gomera on Kanarian rusina, jonka keskellä kasvaa peikkometsä





Kivenjäräkäleen  lempinimi on Kolumbuksen muna. Kuvat: Sirpa Pääkkönen
Iiiiiiiik, uuuu, oooo, huutaa vähintään joka toinen bussissa. Jyrkästä mutkasta on ilmestynyt toinen bussi, vieressä on syvä rotko eikä ohituskaistaa ole.
Tämä matka ei ole mikään, ellei muutama bussi tule vastaan. Tämä on koko retken paras osuus, matkaopas Marjut nauraa.
Vastaan tullut bussi alkaa peruuttaa, kunnes löytyy kohta, jossa kaksi bussia mahtuu miten kuten rinnakkain. Tien reuna kohti rotkon syvyyksiä on edelleen senttien päässä, mutta kanarialaiset bussikuskit osaavat työnsä. Noin kymmenen kilometrin kiemuraisella matkalla bussien ohitusnäytelmä toistuu kolme kertaa. Ohi mennään bussin kylkiä hipoen askeleen päässä jyrkänteestä.

Keskimääräinen bussien vastaantulotiheys on kolme matkaa kohti vähän kinttupolkua leveämmällä  maisemareitillä, viisitoista vuotta oppaana toiminut Marjut tietää kertoa.
Olemme La Gomeran saarella. Monet pitävät sitä kauneimpana Kanarian saarista. Se on vuorien peittämä saari. Teitä ei voi rakentaa muuta kuin kiemurtelemaan rinteillä. Muuten matkanteko muistuttaisi syöksylaskua.

Saaren erikoisuus on peikkometsä. Opas Marjut lupaa, että peikkometsässä näkee peikkoja, haltioita, menninkäisiä ja keijuja. Joku voi törmätä myös noitaan, joten paras on pitää varansa.
Peikkometsä löytyy kiemuraisen matkan jälkeen keskeltä kansallispuistoa laurisilvametsässä. Siellä on tiheästi kasvavia kiemuraisia puita, kanervaa ja laakeripuita. Kanervat kasvavat korkeiksi puiksi.
Paras tunnelma on silloin, kun saarella on sumua, pilviä tai Afrikasta lentävää hiekkapölyä, jolloin metsä on aavemaisen näköinen.

Laurisilvametsä on hyvin vanha, vanhempi kuin voi käsittääkään. Se on peräisin tertiäärikaudelta eli jäänne jääkautta kautta edeltävältä kaudelta. Samanlaisia metsiä ei ole montaa jäljellä maapallolla.
La Gomeralla on myös Kolumbuksen kivi. Vuoren rinteellä on valtava kiven murikka, jonka lempinimi on Kolumbuksen muna. Tarinan mukaan muuan seurue kilpaili siitä, kuka sai kananmunan pysymään pystyssä.  Kolumbus keksi leikata pohjan pois ja kananmuna pysyi seisaallaan. 

Kolumbus pysähtyi La Gomeralla kaikilla kolmella matkallaan, joilla hän etsi meritietä Intiaan kallisarvoisten mausteiden, jalokivien ja silkkikankaiden luo. Yksi syy pysähdykseen oli oppaan mukaan La Gomeralla asunut kaunis tyttö.
Kolumbuksen tie vei tunnetusti Amerikkaan, mutta itse hän uskoi löytäneensä Intian.
La Gomeran pääkaupungissa San Sebastianissa on Kolumbukselle omistettu rintakuvaveistos, joka on tyyliltään yllättävän moderni.

Muita katsomisen arvoisia paikkoja ovat 1500-luvulta peräisin oleva puolustustorni eli Kreivin torni ja yhtä vanha Ylösnousemuksen kirkko. Puukirkko on sisältä hyvin kaunis kuten monet Kanarian saarten pienistä kirkoista.
La Gomera on hiljainen ja rauhallinen saari, jonne matkailijat tekevät Teneriffalta päivämatkoja. Laivamatka taittuu alle tunnissa Los Cristianosista ja iltalaivalla ehtii takaisin.


Laurisilvametsää.
Patikkamatkoista pitäville saari tarjoaa paljon polkuja. Golfareille on rakennettu kenttä. Korkein vuori La Gomeralla on alle 1500 metriä. Saarella on 21 000 asukasta. Se on toiseksi pienin Kanarian saarista.
Saarella on monta lempinimeä: tarujen saari, Kolumbuksen saari, Atlantin helmi ja Kanarian rusina. Rusina viittaa siihen, että La Gomera on Kanarian saarista kaikkein rotkoisin.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus