Kaiho värisi yleisössä, kun Vallilan Tango soitti Toivo Kärjen tangoja



Hannes Wessels laulaa Toivo kärjen tangoja Kirjasto 10:ssä.



Voi miten virkistävä ja sydämeen osuva ilta. Vallilan Tango soittaa Toivo Kärjen säveltämiä tangoja ja valsseja. Kaiho ja tunteellisuus värisevät lavalta yleisöön. Yhtyeen hollantilaissyntyinen solisti Hans Wessels tapailee suomalaisia sanoja urheasti, vaikka hänen oma äidinkielensä on kaukana suomesta.
Kärjen tunnetut hitit Liljan kukka, Siks oon mä suruinen ja Sinun silmiesi tähden saavat rinnalleen aikaisemmin levyttämätöntä Kärjen tuotantoa kuten humoristisen Hamstrauskuumeen.

Biisien lomassa suomalaisen iskelmämusiikin asiantuntija Maarit Niiniluoto kertoo Toivo Kärjen tiestä suomalaisen kevyen musiikin kärkeen. Lauluja alkoi syntyä etenkin sota-aikana. Kun asemasodan aikana Karjalan kannaksella muut sotapojat tekivät puhdetöitä ja veistelivät puusta veistoksia, Kärki veisteli mielessään melodioita. Hänestä tuli suomalaisen surun tulkki, kollektiivinen ääni kovina aikoina. Kerttu  Mustosen sanoitukset Kärjen sävellyksiin löysivät tiensä suomalaisten sydämiin.
Vallilan Tango juhlisti Toivo Kärjen eilen torstaina satavuotisjuhlavuotta Kirjasto 10:ssä. Kärjen syntymästä tulee joulukuun alussa kuluneeksi sata vuotta. Suomalaisen viihteen kova kolmikko, Kärki, Olavi Virta ja Tapio Rautavaara syntyivät kaikki vuonna 1915.

Vallilan Tango

Vallilan Tango on tullut tunnetuksi ennen muuta Vallilassa vappuaattona järjestettävästä  vappuriehasta ja konsertista. Vuosi vuodelta Hartolan puistikkoon ahtautuu enemmän ja enemmän ihmisiä. Osallistujamäärä lasketaan jo tuhansissa.  Kuohuviinipullot poksahtelevat ja ihmiset tanssivat vanhan tanssimusiikin tahdissa. Tunnelma on huikea. Vappubileet yhdistävät paikallisia asukkaita ja muualta tulevia juhlijoita. Talkootöissä ei tunteja lasketa.
Vallilan Tangon vuoden toinen päätapahtuma on  Lammassaaren tanssit eli Isle of Sheep joka elokuun viimeisenä lauantaina.
Runsaat kymmenen  vuotta sitten perustetussa Vallilan Tangossa soittavat Hans Wessels, laulu, Antti Alavuotunki, klarinetti, saksofoni ja bassoklarinetti, Jenni Suhonen, trumpetti, Sakari Hyrkkö, haitari, Ilpo Kiiskinen, kontrabasso, Arto Chydenius, rummut ja Mari Koppinen, viulu.
Bändi on reissannut varsinkin Saksassa. Siellä on soitettu parina vuonna Hampurissa Suomi-tangon omilla festareilla.

Viulisti Mari Koppinen

” Saksalaiset tykkäävät hirmuisesti, siellä meille olisi kysyntää – jos vain löytyisi jostain manageri, joka loisi sinne suhteita ja hommaisi keikkoja”, viulisti Mari Koppinen sanoo.
 Pari vuotta sitten yhtye  oli soittamassa  Karlovy Varyn leffafestareilla Tsekeissä. Bändi on esiintynyt  useamman kerran Sodankylän elokuvafestivaaleilla, viimeksi tänä vuonna.
”Se ei ole ihme, koska suomalaisohjaajat Kaurismäestä alkaen arvostavat vanhaa suomimusaa. Ohjelmistossamme on paljon vanhoja suomihelmiä, joita ei ole ikinä levytetty”, Koppinen kertoo.
Viime vuosina ohjelmistossa on ollut Kärjen lisäksi Pentti Viherluodon ja Usko Kempin ennen julkaisemattomia 1930- ja 1940-lukujen iskelmiä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus