Oopperalaulaja Pauliina Linnosaari saapuu Saksasta tähdittämään Pakila 600 vuotta -juhlakonserttia - ohjelmisto seuraa Pakilan historiaa keskiajalta nykyaikaan

Hannele Soljander-Halme juontaa juhlakonsertin.
Pakila on juhlinut tänä vuonna näyttävästi 600-vuotista historiaansa. Toukokuussa Pakilan yläasteen ympäristössä järjestetttiin monipuolinen keskiaikainen tapahtuma, joka täytti kadut ja kujat muusikoilla, näyttelijöillä, taikureilla ja markkinatunnelmalla.
Juhalvuoden syksyn päätapahtuma on juhlamessu ja juhlakonsertti Hyvän Paimenen kirkossa 8. lokakuuta.

Juhlakonsertissa esiintyvät muiden muassa oopperalaulaja Pauliina Linnosaari, pianisti Hans-Otto Ehrström, pianisti Sergei Sokolov, domrataituri Pentti Yrjänäinen, kuoro Corvus Laurencij, Pakilan oma kuoro Vox Sonora Ari Häyrisen johdolla, runonlausuja Olli Helin, Pakilan voimistelijat, musiikkiopiston kansanmuusikot ja ala-asteen suurkuoro.

Konsertin juontaa Hannele Soljander-Halme, jonka mukaan pakilalaisuus näkyy ohjelmistossa vahvasti. Monet esiintyjät asuvat tai ovat asuneet Pakilassa.
Entinen pakilalainen, oopperalaulaja Pauliina Linnosaari saapuu Saksasta esittämään kolme laulua, aarian ooperasta Rusalka ja kaksi Oskar Merikannon säveltämää laulua, Ma elän ja Päivyt paistaa.

Konsertin rakenne seuraa Pakilan historiaa noin sadan vuoden sykleissä. "Munkkikuoro" Corvus Laurencij edustaa keskiaikaa ja aloittaa konsertin. Musiikkiopiston kansanmuusikot vievät agraariyhteiskunnan tunnelmiin. Kaksi Pakilan ala-asteen oppilasta laulavat laulun Mun isäin oli sotamies. Runebergin sanat kuvastavat 1700-luvulla käytyjä sotia kuten isovihaa.

Pakilan alue oli monta kertaa sotatantereena. Venäläisiä sotilaita majoittui Pakilan alueella useita vuosia. Helsinkiin tuli 1800-luvulla emigrantteina paljon venäläisiä kauppiaita. Sotilaiden ja emigranttien myötä venäläinen musiikki tuli tutuksi suomalaisille ja myös pakilalaisille. Suomalaiset tutustuivat myös venäläiseen soittimeen, balalaikkaan. Sergei Sokolov ja Pentti Yrjänäinen esittävät konsertissa venäläistä musiikkia, mm.  Mandzhurian kukkuloilla ja Uralin pihlajan.

1900-luvulla Pakilaan perustettiin osuuskuntia. Helsingissä oli asuntopula ja työläiset tarvitsivat katon päänsä päälle. Vox Sonora -kuoro antaa äänen alueen työläisille laulamalla kolme työväenlaulua.
Konsertin lopussa kajahtaa Pakilan ala-asteen suurkuoron laulu ja yhteislaulujakin on luvassa.

Molemmat juontajat Hannele Soljander-Halme ja Leo Silolahti ovat pakilalaisia. Soljander-Halmeen mukaan Pakila on hieno paikka asua.
"Täällä on hyvä yhteishenki. Naapurit auttavat ja toimivat talonvahtina, jos vahtia tarvitaan", Soljander-Halme sanoo.

Ennen Pakila 600 vuotta -konserttia hänellä on oma konsertti Paloheinä soi -musiikkitapahtumassa Art Jazz -klubilla 14. syyskuuta klo 19.
"Konsertin ohjelma liittyy satavuotiaaseen Suomeen. Laulan Sibeliuksen ja Merikannon lied-helmiä muun muassa Runebergin sanoihin ja Heikki Sarmannon jazzhenkisiä lauluja eri runoilijoiden teksteihin. Kaikki nämä kolme säveltäjää tulkitsevat hienolla tavalla runoja. Laulu on kuin runonlausuntaa. Pianisti Kimmo Ruotsala tulkitsee kanssani näitä hienoja lauluja."
 
Pakilan historia alkaa kuudensadan vuoden takaa, kun vuonna 1417 käytiin käräjiä Vantaanjoen  kalastusoikeudesta. Vastakkain olivat virolaisen Padisen luostarin munkit ja jokivarren talonpojat.

Riita koski Forsbyn kosken lohipatoja. Munkit olivat ottaneet sen luvatta käyttöönsä. Laamanni Klaus Flemingin käräjillä munkit tuomittiin ja kalavedet vapautettiin. Käräjillä toimi lautamiehenä Magnus i Byggiabola, jonka mukaan Pakila sai nimensä.

Pakilasta käytettiin tuolloin ruotsinkielistä nimitystä Baggböle. Pakila on vanhempi kuin Helsingin kaupunki, joka on perustettu 1550. Pakilan ensimmäinen asujaimisto oli Vantaanjoen varrella lähellä nykyisin kotiseututalona tunnettua Pakin taloa. Historialliseen Pakilaan kuuluvat läheisesti myös Paloheinä, Torpparinmkäki ja Tuomarinkylä.
 
Hannele Soljander-Halme ja Kimmo Ruotsala 14. syyskuuta klo 19 Art Jazz & Inna in Style -klubilla (Sysimiehentie 39 A). Liput 15 ja 10 euroa.

Juhlamessu Hyvän Paimenen kirkossa 8. lokakuuta klo 11 ja juhlakonsertti samana päivänä klo 18. Liput konserttiin 15 euroa, lapset 5 euroa. Varaukset 0400-311092/Oksanen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus