Repijän mekko, pakkopaita, pimeä huone ja kuuma kylpy - Mental Museum -näyttely Lapinlahdessa kuvaa mielisairaanhoidon vaiheita 1800-luvulta lähtien



Sänky ja huone.

Lapinlahden sairaala on Suomen ensimmäinen mielisairaalakäyttöön valmistunut sairaala.  Se valmistui 1841 Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. Sairaalatoiminta rakennuksessa päättyi 2008.
Kesäkuussa sairaala-alueen Venetsia-rakennuksessa avautui Mental Museum, joka kertoo mielenterveyden hoidon vaiheista Suomessa. Näyttely kuvaa pitkää matkaa, joka on kuljettu suljetuista laitoksista avoimempiin hoitomuotoihin ja terapioihin.

Mental Museum –näyttelyn kulmahuoneessa esitellään Seilin saarella 1619-1962 toiminutta sairaalaa sekä Lapinlahden sairaalaa. Toisessa huoneessa on taiteilijoiden mielenterveys-teemaan liittyviä produktioita.

Ylihoitaja Lyyli Swan aloitti työnsä sairaalassa vuonna 1898, jolloin hoito oli alennustilassa.  Hänen mukaansa työ mielisairaiden parissa oli kuin kamppailua yön pimeydessä. Aikaa myöten alkoi näkyä valonpilkahduksia. Ymmärrettiin, että sairas tarvitsi asianmukaista hoitoa, mutta hoitomuotojen kehittäminen oli vasta alussa.

”Ensimmäinen toimenpide oli tietenkin se, että sairas otettiin pois pimeästä kopistaan ja sijoitettiin uuteen ympäristöön, missä hän joutui kosketuksiin muiden ihmisten kanssa”, Lyyli kertoi haastattelussa.

Näyttelyssä on esillä muun muassa sairaalan sänky, hoitovälineitä, Punaisen Ristin lippu sota-ajalta, repijän mekko, pakkopaita ja valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä.
Repijän mekko.

Repijän mekko on peräisin 1900-luvun alkupuoliskolta. Se puettiin potilaan päälle, kun hän yritti raapia itseään tai muita. Pakkopaidan käyttö on ollut lain voimalla kiellettyä vuodesta 1990 lähtien.

 Valokuvat kertovat kylvystä hoitomuotona. Lämpimiä kylpyjä käytettiin potilaiden rauhoittamiseen psykiatrisessa hoidossa 1800-luvun alkupuolelta lähtien, ja se oli tärkeimpiä hoitomuotoja 1930-luvulle asti. Kylpevän potilaan päälle saatettiin heittää verkko, joka esti häntä nousemasta kylvystä kesken hoidon.

Punatiilinen Venetsia-rakennus meren rannalla on tuulahdus menneisyydestä. Se rakennettiin sairaalan pesu- ja leivintuvaksi ja asuinkäyttöön vuonna 1895. Rakennuksella on suojelupäätös.
Näyttelystä vastaa Pro Lapinlahti mielenterveysseura ry, joka on kolmekymmentä vuotta toiminut Lapinlahden sairaalan elävöittämisen puolesta.

Mental Museum on avoinna Lapinlahdessa tiistaista torstaihin klo 12-18 sekä erilaisten tapahtumien yhteydessä.
Engelin suunnittelema Lapinlahden sairaala valmistui 1841.

Pakkopaidan käyttö kiellettiin lailla 1990.

Mielenterveystyötä.

Käytävä Venetsia-rakennuksessa vie museoon. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus