Virofani löysi idästä erilaisen Viron - Sillamäen kaupunki, Narva, kaivosmuseo, suot ja rantatörmät tarjoavat uusia elämyksiä Viron matkailijalle

Sillamäen kaupungintalo ja kulttuuritalo.
Seison portailla Sillamäen Kulttuuritalon edessä. Räntä ja tuuli piiskaavat poskiani, mutta en välitä. Ajattelen vain, että vau miten kiinnostavaa ja erilaista. Edessäni on viivasuora puistokatu, joka vie suoraan merelle. Sitä reunustavat kauniit keltaiset talot tiukassa ojennuksessa. Takanani kohoaa rakennus, jossa näyttää olevan kirkontorni. Se ei kuitenkaan ole kirkko vaan kaupungintalo.

Tälläinen oli ensimmäinen kosketukseni Sillamäen kaupunkiin viime syksynä. Vannoutuneena Viro-fanina olin kiertänyt vuosien ajan maata ristiin rastiin, etelästä pohjoiseen, Tallinnasta Tarttoon ja Saarenmaalle.

Olin tilanteessa, jossa on moni muukin Viron kävijä. Osa maasta on hvyinkin tuttu, mutta maan itäosat Rakveren takana vielä tuntematonta Viroa.

Aloin tutustua Itä-Virumaahan ja sieltä löytyikin minulle uusi jännittävä Viro. Sillamäen kaupunki kiinnostaa tietysti jo historiansa vuoksi. Neuvostoaikana se oli suljettu kaupunki, koska siellä jalostettiin uraania ydinteollisuuden tarpeisiin. Lännestä katsoen se oli hyvin  salamyhkäinen  kaupunki.
Kreenholmin hylätty tehdasalue Narvassa.

Suljetussa kaupungissa piti olla jotain kaunista ja siksi sodassa vaurioitunut kaupunki rakennettiin uudelleen tyylillä, joka sai nimekseen stalinistinen arkkitehtuuri. Kaupunkia rakennettiin 1940- ja 50-luvun taitteessa, jolloin Stalin vielä eli. Minun silmissäni arkkitehtuuri viittaa vankasti klassismiin.

Nykyään Sillamäe on yritteliäs kaupunki, jossa ennen joulua avattiin hieno puistokatu Kulttuuritalolta rantaan. Kadun kunnostaminen sai EU-tukea, samoin kuin uusi hanke, rantabulevardi.
Kultturitalolla järjestetään paljon konsertteja, teatteriesityksiä ja siellä toimii myös jazzklubi.

Tuhkavuori Kohtla-Nömmella.
Itä-Virumaa on seikkailujen kohde, koska siellä voi vaellella soilla pitkuspuilla, kurkistaa merenrantaa jyrkiltä rantatörmiltä, painua maan alle kaivosmuseossa Kohtla-Nömmella ja tutkia autiotaloja rapistuvassa tehdasmiljöössä Kreenholmin saarella Narvassa. Siellä voi samoilla metsissä tai kiivetä tuhkavuoren päälle. Tuhkavuoria syntyi, kun maan alta louhittiin palavaa kiveä energiatarpeisiin.

Kauneutta tarjoavat muun muassa historiallinen Oru-puisto Toilassa, monet hienot kartanot ja Narva-Jöesuun hiekkarannat.
Historiasta kiinnostunut voi poiketa Narvan linnaan tai Sinimäkien taitelusta kertovaan pieneen museoon Vaivaran kylässä.
 
Matkailumessut ovat tulossa Helsinkiin. Itä-Viru esittäytyy omalla osastollaan 19.-21- tammikuuta Helsingin messukeskuksessa. Lisää itäisestä Virosta voi lukea blogista Matkalla itä-Virossa - seikkailuja ja elämyksiä.

Sirpa Pääkkönen

Oru-puisto Toilassa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus