Japanilainen puutarha hehkuu syksyn väreissä Tallinnassa
Kadriorgin upeasti remontoitu palatsi sijaitsee keskellä puistoa. Kuvat: Sirpa Pääkkönen |
Tallinnalaisille Kadriorgin puisto on upea ulkoilukohde ja rentoutumiskohde. Juuri nyt viimeiset keltaiset lehdet putoavat puista ja maa on kullanväristen lehtien peitossa.
Puutarhan pieni helmi on vuonna 2011 avattu japanilainen puutarha, jonka suunnitteli Kiotosta kotoisen oleva Masao Sone.
Keskellä puutarhaa on lampi, jossa solisee vesiputous. Lampea ympäröivät suuret puut ja pensaat. Lammessa on kaksi siltaa. Tulossa on lisää siltoja, portteja ja teehuone, joka kuuluu olennaisesti japanilaiseen kulttuuriin.
Japanilainen puutarha on tehty lammen ympärille. |
Kadriorgin puistoa alettiin rakentaa jo vuonna 1718 Venäjän keisari Pietari Suuren määräyksestä. Pietarilla oli siellä pieni talo, joka on nykyään museo. Huoneet on sisustettu Pietari Suuren aikakauden tyyliin. Jotkin esineet ovat kuuluneet keisarille henkilökohtaisesti.
Ruska hohtaa kullankeltaisena puistossa. |
Keskellä puistoa on upeasti remontoitu Kadriorgin palatsi. Se rakennettiin keisarilliseksi kesäasunnoksi 1700-luvulla. Kolmikerroksinen barokkipalatsi sai esikuvansa Italiasta. Nykyään rakennus toimii museona. Peruskokoelman lisäksi siellä on kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä.
Kadriorgin alueella muitakin museoita, joista suomalaisten suosiossa on etenkin nykytaiteen museo Kumu. Puistossa on myös Johannes Mikkelin taidemuseo kauniissa vanhassa rakennuksessa.
Puistossa näkee myös kulttuurihenkilöiden
patsaita. Muistomerkin ovat saaneet kuvanveistäjä Amandus Adamson, kirjailija Friedrich Reinhold Kreutzwald ja kuvataiteilija
Jaan Koort.
Puistoon pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3 Tallinnan keskustasta.
Kadriorgin puisto on tallinnalaisten virkistyspaikka. |
Kommentit
Lähetä kommentti