Piparkakku kasvoi katedraaliksi Tallinnan piparkakkunäyttelyssä

Suomessa piparkakkutalon tekeminen on mieluista puuhaa lapsille. Kuvat: Sirpa Pääkkönen

Söitkö jouluna piparkakun? Niin söi moni muukin. Suomalaiskodeissa leivottiin ja rakennettiin ennen joulua taas myös piparkakkutaloja. Niiden rakennusmestareina toimivat usein lapset.
Tallinnassa piparkakkuideaa on kehitetty näyttelyksi saakka. Tallinnan Design- ja arkkitehtuurigalleriassa on esillä piparkakkunäyttely. Piparkakkutaikinasta on muotoiltu värikkäästi koristeltuja taideteoksia. Näyttelyssä on esimerkiksi piparkakkukatedraali, istuva Buddha, keinuhevonen, juna vetureineen, mukaelma kivikautisesta Willendorfin Venus -veistoksesta ja Pisan kalteva torni.
Näyttelyyn osallistuu yli sata taiteilijaa, ja mukana on taiteilijoita sekä Suomesta että Unkarista, kertoo piparkoogimaania.ee  –sivusto. Taideteosten tekemiseen on tarvittu kolmekymmentä kiloa piparkakkutaikinaa. Designgalleriassa  järjestetään myös piparkakkutyöpajoja.


Piparkakkuja on leivottu Virossa keskiajalta asti, ja niiden edeltäjä hunajakakku on vielä vanhempi. Hunajakakkuja valmistettiin faaraoiden Egyptissä, koska hunajassa piili pitkän iän salaisuus.
Euroopassa herkkua valmistivat luostarit ennen kuin leipurit keksivät herkullisen reseptin. Sokeri korvasi hunajan. Nimensä piparkakku sai maustepippurista, joka oli varhaisimpia piparkakuissa käytettyjä mausteita. Suomessa pipari  tuli ensin pappiloiden ja kartanoiden kahvipöytään. Palvelusväki levitti reseptit kansan keskuuteen.
Piparkakku juurtui joulutortun, joulupuuron ja kinkun ohella osaksi suomalaista joulupöytää.
Piparkakkunäyttely on esillä Tallinnassa Design- ja arkkitehtuurigalleriassa 9. tammikuuta saakka, Pärnu mnt  6. Uudenvuodenpäivänä näyttely on suljettu.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattohaikara viihtyy Virossa – risumaja puhelintolpan päässä kelpaa asunnoksi kesästä toiseen

Грузинский хор создал уникальную атмосферу многоголосным пением в Успенском кафедральном соборе

Jo ajatus kissasta lievittää mielipahaa, kertoo tutkimus